IMSC 2018

DEADLINE for abstract submission
February 19th/2018 23:59:59

Coffee and nootropics

Location: the Conference Centre Faculty of Medicine JUMC Room S2, Łazarza 16, Krakow
Date: April 19 2018 Time 16:15-17:30
Limited attendance: 20 participants.
Coordinators: Jan Koper, Olaf Chmura, Ewa Świndryk| jan.andrzej.koper@gmail.com

Registration: Via imsc accounts

 

Language of the workshop: Polish

 

Plan stoiska
Stoisko składać się będzie z dwóch sekcji, koordynowanych jednoczasowo przez co najmniej 2 osoby; sekcjami tymi będą:
I. Stoisko ”z kawą o kawie”
II. Nootropy

 

I Stoisko składać się będzie z części teoretycznej(A) i praktycznej (B).
  1. Wprowadzenie do tematu kawy - rys historyczny, rozpowszechnienie na świecie, przebieg procesu produkcyjnego od plantacji do filiżanki, wskazanie różnic między arabiką i robustą, określenie najważniejszych substancji zawartych w naparze kawowym i ich charakterystyka w kontekście wpływu na człowieka (kofeina, kwas chloragogenowy, kwas kawowy, kwas ferulowy, kwas nikotynowy, trigonelina, kwas behemowy, kafestol, akrylamid, diterpeny, woski) + ciekawostki.
  2. Stoisko obfitować będzie w parzoną czterema metodami (aeropress, chemex, syphon, drip) kawę, z wskazaniem różnic w użytej wodzie (kranowa/mineralna,źródlana), temperaturze i czasie ekstrakcji. Określone zostaną różnice w zdrowotnych aspektach kawy między poszczególnymi metodami i warunkami przygotowania.
    Dostępne będą również degustacyjne ilości kawy macerowanej na zimno (20-24h, 4), kawa taka ma znacząco niższe stężenie kwasów tłuszczowych i większe stężenie kofeiny.
    Wszystkiemu towarzyszyć będą ciastka